shopify analytics tool

Fotografica Doesburg
De plaats voor fotografica

Beurs, Museum en Openlucht Fotografica Markt

Regionale Fotograficabeurs  Roel Fokken, fotograaf in 't Gelderse Doesburg vat 't plan op om in zijn Hanzestad een fotograficabeurs te organiseren. Naast de grote internationale fotograficabeurzen - toen in De Flint in Amersfoort - van de vereniging Fotografica, vond hij om ook elders in 't land een regionale fotografica beurs te organiseren. In zijn eigen woonplaats werd een geschikte locatie gevonden in de Mosterdhoeve aan de Meipoortstraat. Een knusse zaal waar voldoende tafels in opgesteld konden worden om in januari van 1982 voor 't eerst zo'n regionale fotograficabeurs te organiseren. En met succes, reden genoeg om ze in de navolgende jaren te herhalen. Onder de fotograficaverzamelaars werd ze vaak de nieuwjaarsbeurs genoemd. In 2010 werd deze voor 't laatst in de Mosterdhoeve georganiseerd omdat de zaal een andere bestemming kreeg. De verhuizing naar de bovenzalen van 't fraaie gebouw Stadsbierhuys De Waag is 2 jaar achter elkaar uitgeprobeerd maar werd geen succes. In 2012 werd voor 't laatst deze nieuwjaarsbeurs georganiseerd.

MUSEUM In 1985 werd op de eerste verdieping van De Commanderije aan de Kerkstraat van Doesburg een museum van fotografica ingericht. Het was de eigen collectie van Roel Fokken die niet langer thuis uitgestald kon worden en hij vond dat de collectie aan een breder publiek getoond mocht worden. In fraaie vitrines werd de collectie uitgestald en werd zelfs een heuse donkere kamer gebouwd en ook een volledig interieur van een fotowinkel uit die historische tijd in beeld gebracht. Dit museum was uniek voor Nederland en zou tot medio 2001 vele bezoekers kennen. Een andere bestemming aan het bewuste pand noodzaakte hem op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Dat viel niet mee, reden de collectie ingepakt elders op te slaan. Met ondersteuning van o.a. de gemeente Doesburg, het Prins Bernhardfonds, de stichting van Weldadigheid en vereniging Hendrick de Keyser kon het fraaie historische pand 't Huys Optenoort aan de Meipoortstraat van Doesburg worden betrokken. Op 05 november 2003 opende de burgemeester deze nieuwe locatie; het Fotografica Museum Doesburg was weer een feit. Na ruim zes jaar moest in 2010 het besluit worden genomen het museum te sluiten. Verlaging van subsidie- en sponsorbijdragen, stijgende kosten zoals energie en verzekering maar ook het moeilijker ingeroosterd krijgen van suppoosten - lees : vrijwilligers - moesten de deuren helaas gesloten worden. Op het volgende tabblad kunt u lezen wat er met de opnieuw ingepakte collectie is gebeurd.

Internationale Openlucht Fotografica Markt Roel had het idee opgevat om de Internationale Fotografica Markt in 't Franse Bièvres, vlak bij Parijs, naar Nederland "te halen". Zijn plan werd in 1994 uitgewerkt om haar in 1995 daadwerkelijk uit te rollen. We schrijven 27 augustus 1995 als voor 't eerst in Nederland een Internationale Openlucht Fotografica Markt  wordt georganiseerd, met succes waarbij 73 marktkramen werden opgesteld in de straten van 't historische centrum. Het schitterende weer - dat wij niet kunnen organiseren - veel bezoekers en enthousiaste standhouders waren redenen om deze openlucht markt jaarlijks te gaan herhalen. Er werd gekozen voor de voorlaatste zondag van augustus om deze markt elk jaar opnieuw te organiseren. Inmiddels uitgegroeid tot ruim 125 marktkramen en een verworven plek in de agenda van de internationale fotografica verzamelaar en geïnteresseerde.

Ook beleven ?   Agendeer zondag 19 augustus 2018 met de kreet "Internationale Openlucht Fotografica Markt Doesburg, voor de 24ste keer!" Ze is van 09:00 tot 16:00 uur en GRATIS entree !!

Wilt u als standhouder deelnemen aan deze unieke internationale openlucht fotografica markt in Doesburg ? Muteer daarvoor het formulier middels het tabblad van deze site Aanvraag. U bent van harte welkom !!